Yurtdışı Patent başvurusu, Uluslararası patent başvurusunun koşulları, başvuru şekillerini ve süreçleri aşağıda bulabilirsiniz.
Yurtdışı Patent Tescil , Bağcılar Patent ‘ in detaylı açıkladığı Patent Başvurusu Nasıl Yapılır ve Patent Nereden Ve Nasıl Alınır başlıklı yazımızı, oldukça yararlı olabilecek Patent Araştırma ve Patent sorgulama Nedir Nasıl Yapılmalı yazılarımızı ve Faydalı Model Başvuru ve Tescil yazılarımızı mutlaka incelemenizi öneriyoruz.
PCT patent başvuru ve tescil ve süreçlerini aşağıda bulabilirsiniz.
PCT NEDİR? | BAĞCILAR PATENT
Yurtdışı Patent Tescil , PCT (Patent Cooperation Treaty – Patent İşbirliği Antlaşması ); bir buluşun, bir den çok ülkede korunması istendiği takdirde, bunu kolaylaştırmak ve ekonomik hale getirmek amacıyla üye ülkelerin yapmış olduğu bir antlaşmadır.
Bu anlaşma kapsamında yapılan patent başvurusunun başvuru tarihi, ileriki adımların atılması sonucunda üye 144 ülkeye için geçerli olabilecektir.
Başvurunun WIPO tarafından yayınlanmasından sonra, başvuru sahibi ilk başvuru tarihinden (varsa rüçhan tarihinden) itibaren 30 ay içinde üye ülkelerin her birine başvuruda bulunabilecektir (PCT ulusal safha).
Böylece başvuru sahibi her ülkede ayrı ayrı araştırma raporu hazırlatmak ve hatta isterse inceleme raporu da hazırlatmak zorunda kalmayacağı için ekonomik olarak büyük bir tasarruf sağlayacaktır. Örnek olarak 20 ülkede başvuru yapacak bir kişi veya şirket yaklaşık 25.000 Euro araştırma ücreti harcayacağına, PCT başvuru ve araştırma ücreti olarak 2500- 3700 Euro harcayarak tüm ülkeler için geçerli bir araştırma raporuna sahip olabilecektir.
Ayrıca patent teşvikleri kapsamında her bir PCT başvurusu için 2000 CHF (2015 yılı için geçerli) TÜBİTAK teşvikinden faydalanılabilir. Gerekli formu doldurmak ve belgeleri başvuru esnasında vermek teşvikten yararlanmak için yeterli olacaktır.
PCT ‘YE KİMLER BAŞVURA YAPABİLİR? | BAĞCILAR PATENT
Patent başvurusu yapmak isteyen buluş sahipleri veya şirketler direkt olarak WIPO’ya başvuru yapabilecekleri gibi üye ülkelerin ulusal ofisleri aracılığı ile de başvuru yapabilirler. Türk Patent Enstitüsü’ne Türkiye’de ikamet eden özel ve tüzel kişilikler veya Türk vatandaşları başvuruda bulunabilirler.
PCT Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
1 P-07 formu.
https://www.tpe.gov.tr/portal/default2.jsp?sayfa=131
2 PCT/RO/101 formu.
https://www.wipo.int/pct/en/forms/ro/index.htm
3 PD-200 formu. (TÜBİTAK teşvikinden yararlanılmak isteniyor ise.)
https://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/1602-pd200wipo-040614.xlsx
4 Tarifname takımı. (Tarifname, istemler, özet ve varsa resimler oluşmalıdır ve İngilizce, Almanca veya Fransızca hazırlanmalıdır.
5 Ücretlerin Türk Patent hesabına yatırıldığını gösteren banka belgesi.
https://www.tpe.gov.tr/portal/default2.jsp?sayfa=130
6 PCT-SAFE programı kullanılarak başvuru formu dolduruldu ise hazırlanan CD.
NOT-1 : TÜBİTAK teşvikinden yararlanılmak isteniyor ve PD-200 formu verildi ise ücret 2.000 CHF eksik ödenmelidir (2015 yılı için geçerlidir).
NOT-2: Tarifname başvuru aşamasında Türkçe olarak verilebilir. Ancak 1 ay içerisinde çeviri P-07A formu ekinde gönderilmelidir. Bu 1 ay içerisinde de çeviri teslim edilmez ise, başvuru sahibine geç tarifname teslim ücreti ödemek kaydı ile ek 1 ay daha süre verilir.
NOT-3: PCT-SAFE programını WIPO ‘nun internet sitesinden indirebilirsiniz. PCT başvuru formunun bu program ile doldurulması ve oluşturulan CD’nin teslim edilmesi durumunda 10-100 CHF lik bir ücret indirimi sağlanacaktır.
PCT SÜRECİ NASIL İŞLER? | BAĞCILAR PATENT
Türk Patent’e yapılan PCT başvurusu kayıt için WIPO ve araştırma için EPO’ ya gönderilir.
Başvuru sahibine WIPO ve EPO tarafından alındı belgesi gönderilir.
Araştırma raporu EPO tarafından başvuru sahibine gönderilir
Başvuru WIPO tarafından yayınlanır.
Başvurunun WIPO tarafından yayınlamasını müteakip, ilk başvuru (varsa rüçhan) tarihinden itibaren 30 ay içerisinde, başvuru sahibi tarafından 144 ülkeye PCT ulusal aşama başvurusu yapılabilir.